16 Haziran 2015 Salı

Süs narı - Minyatür nar ağacı


   Yeni merakım evde yetiştirilen minyatür ağaçlar,nar ağaçlarına karşı ayrı bir sempatim olduğu için şimdilik bu şirineyle başladım,ilk bir kaç gün daha az güneş alan bir yere koyduğum için bir kaç çiçeğini dökmüştü ve neyi yanlış yaptığımı çabuk öğrendim,hanımımız kızgın güneş istiyormuş,bende yerini değiştirdim ve tomurcuklarının çiçeklendiğini görünce pek bir mutlu oldum :)

" *Süs narı yetiştirmek sardunya yetiştirmekten bile daha kolaydır. Oldukça dayanıklı bir bitkidir. Tohumdan yetişen mini fidancıkları bir yaşına geldiğinden itibaren artık her yıl kesinlikle çiçek açar. Açmıyorsa güneşten yararlanamıyor ya da toprağı çok kötü demektir. İlkbaharda yapraklandıktan sonra, yeni gelişen dalların ucundan tomurcuklanır. Genellikle yaz ortasından itibaren gücünü meyvelere harcar daha çiçek açmaz.
*Meyve vermesi bir yaşındayken bile kesindir. Çiçeklerinde polenleşme olması kızgın güneş etkisinde kalmasına bağlıdır. Yoksa çiçekler dökülür gider meyve oluşmaz. Cüce narın meyveleri ceviz kadar olur. Meyvelerinin normal büyüklüğe gelebilmesi birkaç yıllık olmasına, yeterince güçlü kök sistemi geliştirmiş olmasına ve toprağının besleyiciliğinin yeterli nitelikte olmasına bağlıdır. Meyveden amaç tohum elde etmek, çok sayıda cüce nar ağacı yetiştirmek ise meyvelerinin büyük olmasına gerek yok. Küçük bir ceviz kadar mini meyvelerinde bile sağlıklı tohumlar oluşur.
*Açık havayı ve kızgın güneşi sever. Öğleden sonra güneşini iyi alırsa çiçek sayısı artacağı gibi meyve vermesi de kesindir. Serin yerlerde çiçeklerde polenleşme mümkün olmaz dolayısıyla meyve vermez."
-netten alıntıdır-

1 yorum:

SeriousLily dedi ki...

çok şirinmiş bu, meyveli halinin de resimlerini görmek isterim paylaşmayı unutma lütfen